ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Rejestracja
Rejestracja
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum Stowarzyszenie na rzecz kultury i animacji ALT Strona Główna » Z innej beczki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alucard
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Lis 2009
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z otchłani mroku.

PostWysłany: Pon 13:54, 23 Lis 2009    Temat postu: Przepisy

wpisujcie tu różne ciekawe przepisy np Sake, sushi czy coś takiego ja zaczne od Absyntu Twisted Evil

Przepis na absynt

Wszystkie potrzebne zioła są dostępne w sklepach zielarskich. Należy pamiętać, by nie używać tych w formie FIX. Anyż gwiazdkowany można też znaleźć w sklepach z przyprawami. Ogólny koszt składników (za wyjątkiem spirytusu) jest bardzo niewielki.

30.0 g liść piołunu
8.5 g liść hyzopu lekarskiego
1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego
6.0 g liść melisy
30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)
25.0 g owoc kopru włoskiego
10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)
3.2 g owoc kolendry siewnej
XIX/XX wieczna reklama absyntu

Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.

W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.

Zabarw destylat dodając:
4.2 g liść mięty
1.1 g liść melisy
3.0 g liść piołunu
1.0 g skórka cytryny
4.2 g korzeń lukrecji

Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Alucard dnia Wto 3:43, 08 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DEMON
V.I.P
V.I.P



Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: stargard, z łóżka

PostWysłany: Wto 20:59, 24 Lis 2009    Temat postu:

hmm powoli kuchnia staje sie moim żywiołęm choć nie zawsze z wzajemnością wiec na początek z moich znalezionych przepisów i nieco wyprubowanych



Ryba po japońsku

Składniki:

1 kg ryby (filety)
4 cebule
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
1/2 szklanki oleju
2 szklanki wody
2-3 puszki koncentratu
(małe) pomidorowego
4 łyżki keczupu
3 łyżki octu
ciasto jak na naleśniki
sól, cukier

Przygotowanie:

Filety z ryby należy obtoczyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem Vegety. Rybę obsmażyć w cieście.

Zrobić zalewę:

2 szklanki wody wymieszać z 1/2 szklanką oleju, dodać koncentrat pomidorowy, keczup, ocet, sól i cukier do smaku. Warzywa pokroić w kostkę i ułożyć na rybie i zalać zalewą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dionizy
User
User



Dołączył: 27 Sty 2010
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:00, 27 Sty 2010    Temat postu:

Likier z czarnego bzu

Składniki:

* 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
* 1 litr spirytusu
* 70 dag cukru
* goździki
* cytryna
* cynamon

Sposób przygotowania:

* Opłucz dokładnie 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu, wrzuć je do słoja, zalej 1 litrem spirytusu rozcieńczonym 300 ml wody, odstaw na 2 tygodnie,
* po upływie tego czasu zlej płyn, dokładnie odciśnij owoce, do 1 szklanki gorącej wody wsyp 70 dag cukru, dodaj 4 goździki, 1 łyżeczkę skórki z cytryny i kawałek cynamonu, zagotuj, usuń pianę, ostudź, syrop połącz ze zlanym płynem, naczynie zamknij, odstaw na tydzień, przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj, odstaw na pół roku.


może być ciekawe;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stowarzyszenie na rzecz kultury i animacji ALT Strona Główna » Z innej beczki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional




fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo

Regulamin